28 September 2006 · Source: Tietokone · Download PDF

Palvelut kosketuksen päähän uudella tekniikalla

 

by Ari Karkimo

 

Palvelut kosketuksen päähän uudella tekniikalla

VTT:n johtamassa kansainvälisessä Smarttouch-hankkeessa etsitään mobiililaitteille uusia ja entistä monipuolisempia käyttötapoja. Hankkeessa sovellettava teknologia tuo palvelut kosketuksen päähän – esimerkiksi kännykällä koskettamalla voi tilata vaikkapa kotiin valitsemansa aterian suoraan ruokalistalta.  

 

Oulun kaupunki aloittaa kokeilun tällaisessa ruokalistalla vanhusten ateriahuollossa tänä syksynä. Samaa teknologiaa voidaan hyödyntää myös muun muassa maksamisessa ja joukkoliikennevälineissä. 

 

VTT:n koordinoimassa Itea/Eureka -hankkeessa tähdätään yhä monipuolisempiin ja helppokäyttöisempiin mobiilipalveluihin Nfc-teknologian (Near field communication) avulla.  

 

Tägi tai lukijalaite 

Nfc tarjoaa mahdollisuuden siirtää tietoa matkapuhelimen ja taustajärjestelmän välillä koskettamalla palvelun tiedot sisältäviä Nfc-tägeja, jotka sisältävät tiedon palvelusta tai erityisiä infrastruktuuriin liitettyä lukijalaitetta esimerkiksi bussissa tai kaupan kassalla.  

 

Tuomalla matkapuhelin tai vastaava älykäs laite lähelle toista laitetta, voidaan käynnistää halutun sisällön siirtäminen laitteiden välillä. Keskustelukumppani voi olla vaikka tietokone, televisio, dvd-soitin tai toinen matkapuhelin. Näin sujuisi muun muassa kännykällä otetun kuvan siirtäminen tulostimelle tai tietokoneeseen jatkokäsittelyä varten.  

 

Leipää ja sirkushuveja 

Suomessa hankkeen pilottiympäristönä toimii Oulun kaupunki, jossa ateriahuollon piirissä testataan päivittäisen aterian tilausta Nfc-lukijalla varustetulla matkapuhelimella. Henkilö voi kännykällä koskettamalla valita päivän ruokalistalta haluamansa aterian, jolloin tilaus lähtee automaattisesti ruoan toimittajalle. Tavoitteena on saada tilaukset automaattisesti taustajärjestelmiin ilman käsin kirjausta ja helpottaa ruokatilausten seurantaa. Lisää oululaisia pilotihankkeita nähdään vanhustyössä, ateriapalveluissa, logistiikassa, kulunvalvonnassa sekä terveyspalveluissa. 

 

Lisäksi käynnissä on bussilippukokeiluja Oulussa, Turussa ja Tampereella. Tulevaisuudessa Nfc-laitteessa oleva monitoimikortti voi olla esimerkiksi kaupunkikortti, kirjastokortti, bussikortti, elokuvalippu tai urheilutapahtuman lippu, joka on käyttöarvoltaan rajoitettu maksukortti.