03 August 2017 · Source: Automatie-PMA · Download PDF

Nederland is innovatieleider: MKB en innoveren

In Nederland innoveren relatief veel mkb’ers in-house: 39% t.o.v. een gemiddelde van 28,7% in de EU. Dat het innovatiepotentieel van deze grote en diverse groep goed tot zijn recht komt, naast dat van grote bedrijven, is belangrijk voor de innovatiekracht van Nederland.

Automatie-PMA_image_article_03-08-17

Additive
Additive ontwikkelde een 3D-metaalprinter voor onder andere vliegtuigonderdelen. Door de verbeterde techniek is het nu mogelijk om de 3D-printers te gebruiken voor seriematige productie. Het bedrijf ontving financiële ondersteuning van de WBSO en Innovatiekrediet. Additive is winnaar van de FD trofee Nieuwe Kampioen 2017.

Ebusco
In Parijs ondertekende het Nederlandse bedrijf Ebusco in maart 2016 een opdracht voor de levering van 10 elektrische stadsbussen. Het bijzondere van deze stadsbus is de hoge actieradius: hij rijdt 300 kilometer zonder tussentijds opladen en heeft exploitatiekosten die vergelijkbaar zijn met een bus met dieselmotor. Ook in Finland, Duitsland, Denemarken en Zwitserland rijden bussen van Ebusco rond. In 2017 kreeg Groningen de Nederlandse primeur als het gaat om een elektrische stadsbus met dit bereik. Lees meer in het artikel over Ebusco in People+.

Greentom
De kinderwagens en buggy’s van Greentom zien er strak uit. Modern design, frisse kleuren. Maar ronduit revolutionair is de wijze waarop het Zuid-Limburgse bedrijf ze maakt. Greentom maakt de kinderwagens van 100% gebruikte kunststof.

Heliox
Heliox in Best ontwikkelt en produceert vermogenselektronica, zoals laders voor elektrische voertuigen. Het bedrijf uit Best kon wel wat hulp gebruiken om deze innovatie op de markt te brengen. Het Enterprise Europe Network (EEN) hielp hen door te dringen tot in Groot-Brittannië. Heliox veroverde de 2e plek bij de FD Nieuwe Kampioenen 2017.

Ioniqa
Een innovatieve recyclingmethode voor pet-producten was voor Chemelot Ventures, aandeelhouders en het ministerie van EZ aanleiding miljoenen te investeren in de Eindhovense start-up Ioniqa Technologies. Bij de Accenture Innovation awards 2016, prijzen voor innovatieve prestaties van startups, was Ioniqa winnaar in de categorie Circular Economy. Het bedrijf is 1 van de finalisten bij Making Waves.

KE-works
De Nederlandse onderneming KE-works werkt samen in een Europees innovatieproject. Met ITEA-steun krijgen 14 bedrijven in 5 landen de kans om nieuwe technieken en oplossingen te ontwikkelen en te toetsen. KE-works ontwikkelt slimme maatwerkapplicaties om ontwerpprocessen te automatiseren.

Tolq
De online vertaaldienst Tolq helpt ondernemers van grote en kleine bedrijven hun website te laten vertalen in elke gewenste taal. Met een paar muisklikken maakt de ondernemer een account aan. Met speciaal ontwikkelde software analyseert Tolq de betreffende website, deelt teksten op en stuurt deze naar de juiste vertalers.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)