16 November 2004 · Source: Elektronica + Embedded Systems · Download PDF

Itea-project resulteert in softwarearchitectuur voor auto's

© 2004 Elektronica + Embedded Systems

 

De auto industrie zal, naar verwachting, in 2010 zo'n 13% van de fabricagekosten van een voertuig aan software moeten besteden. Het aantal ECU's (Electronic Control Units) in een auto kan nu al meer dan 70 bedragen. Deze groei aan software in de auto, zo vertelt EAST-EEA projectleider Joachim Irion, verloopt tot nu toe bij elke fabrikant verschillend en is vooral een voortbouw op eerdere toepassingen. De complexiteit zal echter, zo doorgaand, op een gegeven ogenblik onbeheersbaar worden en ook de kosten worden veel te hoog.

 

By Hans van Thiel

 

Daarom is enige jaren geleden in het kader van ITEA (Information Technology for European Advancement) een onderzoeksproject opgezet naar een gemeenschappelijke softwarearchitectuur en middleware voor een netwerk van besturingseenheden in voertuigen. Het project ‘Electronics Architecture and Software Technologies - Embedded Electronic Architecture', dat 250 mensjaren en 40 miljoen euro omvatte, kreeg niet alleen de steun van Europese autofabrikanten, maar ook van toeleveranciers, tool-leveranciers en onderzoeksinstituten. Audi, BMW, Daimler Chrysler Fiat, Opel, Peugeot, Renault, Volvo, Magneti Marelli, Bosch, Siemens, Valeo, Friedrichshafen, Etas en Vector zijn de bekende en minder bekende bedrijven, die werden ondersteund met negen onderzoeksinstellingen uit Duitsland, Frankrijk en Zweden.

 

Itea-projecten (http://www.itea-office.org/) zijn pre-competitief en eind juni 2004 is EAST-EEA afgesloten waarbij, aldus Joachim Irion, 95 % van alle geplande ‘deliverables' ook daadwerkelijk is opgeleverd. Niet alle resultaten zijn openbaar, maar het project heeft geresulteerd in een dertigtal publicaties en - een van de eerste documenten - een gemeenschappelijke verklarende woordenlijst voor alle deelnemers. Het bleek namelijk al snel dat zelfs de in de ondernemingen gebruikte terminologie voor gelijksoortige onderdelen niet goed aansloot.

 

Beschrijvingstaal

Het meest in het oog springende resultaat van EAST-EEA is echter een ADL (Architecture Description Language) voor automobiel software. Deze ADL, die binnenkort ook zal worden gepubliceerd http://www.east-eea.net/), is een hoog-niveau beschrijving in UML 2.0 (Unified Modeling Language) met toevoegingen voor real-time gedrag. Het is de bedoeling dat EAST-EEA-ADL een standaard zal worden binnen de automobielindustrie en in de toekomst wellicht ook een officieel UML profiel. Daarmee is de basis gelegd voor de doelstelling van het project - een gemeenschappelijke op middleware gebaseerde software architectuur. Een aantal bedrijven heeft zich inmiddels verenigd in het AutoSAR (Automotive Open System Architecture) consortium dat met eigen financiering op de ingeslagen weg verder zal gaan (http://www.autosar.org/).

Related projects

EAST-EEA

ITEA Call 3

Embedded Electronic Architecture